torstai 16. syyskuuta 2021

Hyvän mielenterveyden edistäminen on ensiarvoisen tärkeää

Hyvinvointialueita koskevien aluevaalien yhtenä keskeisimmistä teemoista tulee olla ennaltaehkäisevien, helposti tavoitettavissa olevien ja aidosti matalankynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuus. Tavoitteena tulee olla, että määräaikaisista hankkeista voitaisiin luopua, ja niistä kerätyistä kokemuksista ja opitusta tiedosta muodostettaisiin pysyviä kokonaisuuksia, jotka sitten tuottaisivat laadukkaita, sekä inhimillisesti kestäviä ja taloudellisesti kannattavia tuloksia.

Kaiken keskiössä tulee siis olla, että mielenterveyden haasteisiin vastataan ennaltaehkäisevästi, päästään kiinni nopeasti juurisyihin, sekä tavoitetaan he, ketkä kokevat arkuutta ja pelkoa hakeutumisessa avunpiiriin. Keskiössä tulee olla myös aiheeseen edelleen  liittyvien stigmojen purkaminen.  

Varsinkin nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita on ehdottoman tärkeä laajentaa, kehittää, sekä monipuolistaa, mutta palveluiden suuntaaminen pelkästään nuorille ei kuitenkaan riitä, sillä mielenterveyden haasteet leikkaavat koko yhteiskuntaa kahtia, ikään katsomatta. Mielenterveyden haasteista on päässyt muodostumaan koko yhteiskuntaa voimakkaasti kuormittava kansansairaus, ja juuri sen vuoksi on nyt viimeistään korkea aika ryhtyä ennaltaehkäiseviin ja saman aikaisesti kauaskantoisiin, vastatoimiin.  


 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti