perjantai 12. tammikuuta 2024

Arvoista

Oletko pohtinut omien arvojesi kokonaisuutta? Sitä millaisia ne ovat tällä hetkellä, kuinka ne ovat eläneet ajassa ja kuinka muuttaneet muotoaa. Oletko verrannut omia arvojesi suhdetta jonkun toisen arvopohjaan, ja ihmetellyt miten joku voikin ajatella niin eritavoin suhteessa itseesi, esimerkiksi poliittisissa kysymyksissä?

Miten arvot syntyvät ja kasvavat, miksi ne muuttuvat ja miksi ne ovat niin erilaisia ja yksilöllisiä? Millainen ajattelu on oikeastaan oikein ja mikä on väärin? Voiko sellaista ylipäätään määritellä?

Tammikuun loppupuolella pidettävät presidenttivaalit ovat hyvä esimerkki erilaisten arvojen punnitsemisesta. Vastakkain ovat oikeisto ja vasemmisto ja niiden välillä keinuvat keskilinjan kulkijat. Vastakkain niin ikään ovat konservatiiviset, sekä liberaalit ajatusmallit.

Arvoissa on usein kyse erilaisten keinojen käyttämisestä samojen päämäärien tavoittamiseksi. Työllisyyden kasvattaminen, koulutukseen satsaaminen ja turvallisuus ovat hyviä esimerkkejä yhteisistä päämääristä, joita voidaan lähestyä erilaisten arvopohjien ja sitä kautta erilaisten keinojen kautta.

Mutta mistä arvot syntyvät? Entä mitataanko ihmisen arvopohjaa lopulta keinojen, vai tavoitteiden kautta? Jos keinojen niin arvojen erot ovat huomattavia. Jos päämäärien, niin arvojen erot ovat huomattavan vähäisiä.

Koettu historia, kasvuympäristö ja vanhempien esimerkki, sekä sosioekonominen asema ovat avain tekijöitä arvojen syntymisen taustalla. Toisin sanoen arvot meissä ovat peräisin itsestämme riippumattomista seikoista, emmekä me siten ole luoneet niitä itse. Arvot eivät myöskään ole stabiileja vaan ne muuttuvat iän, elämäntilanteen ja aikakausien mukana.

Arvojen vastakkainasettelu itsessään on suo jolle ei tule loppua koskaan. Toisimme kunnioittaminen, erilaisuuden hyväksyminen, ja sovinnaisuuden edistäminen eivät ole kiinni arvoista, vaan sellaisista käyttäytymisenmalleista joihin me voimme halutessamme itse vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti