tiistai 28. maaliskuuta 2017

Arvot ja ajattelumallit päätöksien teoissa

Poliittisessa päätöksen teossa on kyse hyvin pitkälle arvoista ja ajattelu malleista. Tuntuu että liian usein puuttuu empatia kykyä, ei ymmärretä mitä leikkaukset ja kiristykset tarkoittavat heidän kohdallaan joita ne koskevat. Tuntuu että päätöksiä tehdään ajattelematta tulevaisuutta ja pitkäaikaisvaikutuksia joita päätöksistä seuraa. Tuntuu ettei virheistä opita. Tuntuu ettei ymmärretä, että säästäminen lyhyellä aikavälillä saattaakin lisätä kustannuksia ja lisätä eriarvoistumista pitkällä aikavälillä. Valtaa pitäviltä vaaditaan nopeita päätöksiä ja suunnan muutoksia, tuloksia täytyy saada nähdä heti. Usein kuitenkin on niin, että tehtyjen päätösten todelliset seuraukset tuntuvat vasta vuosien tai vuosikymmenien päässä.
Minusta on niin, että mitä enemmän säästetään koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, lapsiperheiltä, sekä sosiaali-ja terveyspalveluista, sitä kalliimmaksi lasku muodostuu tulevaisuudessa. Mitä vähemmän teemme ratkaisuja, joilla suojelemme ilmastoa ja luontoamme, sitä kovempaa hintaa joudumme maksamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista. Mitä vähemmän kunnioitamme ja ymmärrämme toisiamme, sitä enemmän lisääntyy konfliktien määrä tulevaisuudessa.                                                   
Mutta mitä tehdä, kun rahaa ei ole ja pakko on sopeuttaa menoja? Voidaanko palveluja järkeistämällä ei huonontamalla luoda säätöjä? Voidaanko ottaa velkaa joka maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä? Voidaanko korottaa veroja, jotta kustannukset tasoittuisivat tasapuolisemmin kaikille? Voidaanko panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotka kaikki ovat sijoituksia tulevaisuuteen? Voidaanko tehdä päätöksiä, joissa huomioidaan pitkäjänniteisyys ja tulevaisuus laajemmin? Voidaanko päätöksiä tehdä laajentamalla näkökulmia ja huomioida päätöksien vaikutuksia tarkemmin?                                                       

Kuten sanottua on päätöksien teoissa pitkälti kyse arvoista ja ajattelumalleista.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti