keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Perussuomalaisista

 

Alkuun haluan todeta selkeästi mielipiteeni siitä, että perussuomalaiset puolueena on aivan yhtä lailla legitiimi ja kunniallinen, kuin mikä tahansa muukin tämänhetkisistä eduskuntapuolueista. Eikä tämän blogitekstin tarkoituksena ole mustamaalata perussuomalaisia, vaan saada lukija pohtimaan.

Joten kun pohdit äänestäväsi tulevissa aluevaaleissa perussuomalaisia, niin suosittelen ottamaan huomioon muutaman seikan.

a)     Perussuomalaiset on oikeistopopulistinen puolue. Jos oikeistopopulismi käsitteenä on epäselvä, niin suosittelen selvittämään mistä on kyse. https://yle.fi/uutiset/3-9452079

b)     Perussuomalaiset eivät ole rasistinen puolue, vaikkakin verrattuna muihin eduskuntapuolueisiin heidän leiristään on noussut ylivoimaisesti eniten rasistisia ja ihmisyyttä loukkaavaa kommentointia. Puolueen ideologia perustuu hyvin pitkälti maahanmuuttoa koskeviin kysymyksiin. Puolueen useat ja merkittävät kansanedustajat ovat nousseet puolueeseen Suomen Sisu nimisen järjestön kautta, jonka arvoihin ja periaateohjelmaan suosittelen tutustumaan. https://suomensisu.fi/2006Periaateohjelma.pdf

c)     Perussuomalaiset suhtautuvat EU:hun kielteisesti ja eroon EU:sta myönteisesti.

d)     Perussuomalaiset on jo suhteellisen pitkäaikainen oppositio puolue, ja heidän suosionsa myös perustuu osittain tähän seikkaan. Perussuomalaiset eivät ole olleet hallitusvastuussa kuin kerran vuosina 2015–17, jonka tuloksena puolueen kannatus romahti voimakkaasti ja puolue repesi kahtia. Syy kannatuksen romahtamiseen ja puolueen kahtiajakoon oli se, että perussuomalaiset lupasivat ennen vaaleja muuttaa Suomen suunnan. https://www.perussuomalaiset.fi/eduskuntavaalit-2015/perussuomalaisten-eduskuntavaaliohjelmat-2015/  Hallituksessa ollessaan perussuomalaiset tekivät kuitenkin seuraavia päätöksiä yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa:

·       Kansaneläkkeiden leikkaaminen

·       Lääkekorvauksien leikkaaminen.

·       Opintorahan leikkaaminen.

·       Työmarkkinatuen leikkaaminen.

·       Ansiosidonnaisen leikkaaminen.

·       Veteraanien, vammaisien ja sairaspäivärahojen leikkaaminen.

·       Kodinhoidon ja hoitorahan leikkaaminen.

·       Ammatillisen koulutuksen leikkaaminen.

·       Julkisen sektorin lomarahat -30 prosenttia.

·       Työajan palkaton pidentäminen.

·       Lisäksi Suomeen tuli 32000 turvapaikanhakijaa, hallitsemattomasti. Heidän tulonsa ei tietenkään riippunut perussuomalaisista, mutta on hyvä pohtia hetki kuinka kyseisen turvapaikanhakija kriisin perussuomalaiset yhdessä muun hallituksen kanssa silloin hoitivat? Pohtia kuinka he tänään "ratsastavat", niillä ongelmilla ja kustannuksilla, joita tämä kriisi sai aikaan silloin ja saanut aikaan myöhemmin.  

Kun vuonna – 2017 Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi, olisi hän allekirjoittanut kaikki silloiset leikkauspäätökset sellaisenaan, jotta perussuomalaisten ryhmä olisi otettu mukaan hallitukseen. Sittemmin puheenjohtajan pestin on ottanut kantaakseen Riikka Purra, mutta mikään itse puolueessa tai puolueen linjauksissa ei ole muuttunut.

e)     Perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjumisella ei ole kovinkaan kiire, eikä Suomen kannata tavoitella hiilineutraaliutta. Perussuomalaisten tavoitteena on leikata ilmasto- ja ympäristötoimista.

f)      Perussuomalainen puolue on arvokonservatiivinen ja oikeistopopulistinen, ja nojaa kristillisiin perinteisiin.

g)    Perussuomalaisen johdon mielestä vihreät ovat vaarallinen ääriliike, epäilemättä sen vuoksi, että vihreät ovat perussuomalaiseen arvomaailmaan verrattuna ääripäätä.

h)     Perussuomalaiset kannattavat nykyisen kaltaista turkistarhausta eettisesti hyväksyttävänä elinkeinona. 


Arvoisa lukija.

Pohdi siis hetki kannatatko oikeistopopulismia? Kannatatko eristyneisyyttä? Kannatatko sitä suuntaa, jota on nähty Euroopassa esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa? Tai nähty globaalisti esimerkiksi Donald Trumpin aikana Yhdysvalloissa tai Jair Bolsonaron hallitsemassa Brasiliassa?

Pohdi tämän blogitekstin sanomaa, ennen kuin teet päätöksen tukea oikeistopopulismia Suomessa. Pohdi millaisen Suomen tahdot säilyttää ja millaisessa Suomessa haluat tulevaisuudessa asua, elää ja olla. Pohdi ja päätä sen jälkeen käyttää ääntäsi tammikuun 2022 aluevaaleissa ja muissa tulevaisuuden vaaleissa juuri niin, kuin sydämesi ja järkesi sinua opastavat. 


3 kommenttia:

  1. Huomiot ovat minusta oikeita, mutta eivät ehkä nämäkään riitä päätöksentekoon, äänestäisikö perussuomalaisia vai ei. Jotkut kannattavat "arvokonservatiivisia ja kristillisiin perinteisiin" liittyviä arvoja.

    Oikeistopopulismi on juuri tuota ja nykyään olennaisesti rasistista ajattelua, mutta mielestäni kannattaisi hieman avata rasistisen ajattelun taustaa ja sen haitallisuutta yhteiskunnassa.

    Rasismi on "luonnollista" (en kannata ajatusta "jokainen on rasisti"), mutta se on kapeakatseista, irrationaalista, eikä se siten ole älykästä, kuten sitä nykyään myös markkinoidaan. Nämä kapeakatseiset, ihmisiin valikoivasti suhtautuvat ihmiset eivät ole oikeita ihmisiä päättämään mistään yhteisistä asioista ja tämä viesti saisi minusta voimistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tekstin lukemisesta ja erityisesti sen kommentoinnista sinulle.

      Poista
    2. Lisään tähän vielä sen verran, ettei tarkoitukseni siis ole määritellä pitäisikö perussuomalaisia äänestää vai ei, vaan pikemminkin kertoa millaisesta puolueesta on kyse.

      Poista