tiistai 18. toukokuuta 2021

Oikeistovasemistolaisuudesta

 Jotenkin itse en aina jaksaisi jatkaa iänikuista oikeistovasemmisto jankutusta.

Hallitus on kuulema nyt vasemmistolainen, kun taas edellinen oli oikeistolainen. Perussuomalaiset ovat kuulema menneet, jopa kokoomuksesta oikealta ohitse ja vihreät puolestaan kallistuneet entistä enemmän vasemmalle. Keskusta taas on huhujen mukaan kokonaan väärässä hallituksessa ainoana porvaripuolueena, ja niin edelleen. 

Oikeiston ja vasemmiston erottaa kai nämä muutamat seikat. 

  • Julkisentalouden tasapainottamiseksi oikeistolainen ei ottaisi lainaa, vaan leikkaisi palveluista ja jopa laskisi veroja. Vasemmistolaisittain palveluista ei sen sijaan leikattaisi, vaan pienempi paha olisi lainanottaminen ja jopa verojen korottaminen, jos muu ei auta.
  • Aatteiden tasolla oikeistolainen puolustaa pikemminkin konservatiivisia ja perinteisiä arvoja, kun taas vasemmistolainen liberaaleja ja tavallaan yksilöläheisempiä arvoja.  
  • Oikeistolainen kallistuu kapitalismin ja markkinatalouden kannattajaksi, kun taas vasemmistolainen sosialismin, eli julkisen vallan- ja omistamisen puolelle.                                    
Niin oikeistolaisuudesta, kuin vasemmistolaisuudestakin löytyy ääri- ja maltilliset suuntauksensa ja on myös syytä muistaa, sekä yleisesti ymmärtää, että politiikkaa tehdään ajassa ja, että perinteiset oikeistovasemmisto linjaukset, myös elävät ja muuttavat muotoaan, aika ajoin tilanteen mukaan.  

Henkilökohtaisesti pohdin toisinaan omaa oikeistovasemistolaisuuttani löytäen minuudestani eri puolia. Saanko siis olla, jos siltä tuntuu, vaikka liberaalikonservatiivi, tai vasemmistokokoomuslainen, tai perussuomalainenvihreä, tai kristillinen-sosiaalidemokraatti, tai kapitalistisosialisti, tai vaikkapa urbaanikeskustalainen? 😊

Olemitäolet# 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti