torstai 13. toukokuuta 2021

Päätöksienteoista

 

On todella tärkeää ymmärtää mistä asioista kunnissa päätetään, kun edustajia valtuustoihin kuntavaaleissa valitaan. On suorastaan harhaan johtavaa sekoittaa kuntapolitiikkaa, valtakunnantason päätöksien tekemisiin. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö valtakuntaa koskevista asioista saisi keskustella eikä, sitä ettei kuntavaaleilla olisi merkitystä myös valtakunnanpolitiikkaan heijastusvaikutuksien kautta.  

Valtuustoissa päätetään konkreettisista kuntaa koskevista asioista, kuten koulutuksen ja varhaiskasvatuksen toteuttamisesta, paikallisista energiantuotanto ratkaisuista, joukko- ja kevyenliikenteen sujuvuuden toimista, kaavoittamisen ja rakentamisen suunnitelmista, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (ennen sote uudistusta), paikallista kulttuuri- ja liikuntatoimintaa koskevista kysymyksistä, kuntaveroista ja lainoista, sekä kuntaa koskevista hankkeista ja niin edelleen.

Valtuustoissa sen sijaan ei ole päätetty, eikä päätetä jatkossakaan esimerkiksi EU:n elpymispaketista, ei polttoaineveroista, ei turpeen valtakunnallisesta alasajosta tai sen tukemisesta, ei Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrästä, ei turvapaikanhaku prosesseista, ei kehitysyhteistyövarojen käytöstä, ei ansiosidonnaisen porrastamisesta, eikä edes eurosta irtaantumisesta tai siinä pysymisestä.  

On tärkeää, että äänestäjä ymmärtää millaisien päätöksien tekemisiin kuntapäättäjiä valitaan, ja samalla haastaa ehdokkaita niissä kysymyksissä, jotka itse kokee tärkeiksi. Kuntapolitiikassa ratkaisuja tehdään paikallisesti ja yhdessä tuumin yli puoluerajojen, ja huomattavasti sopuisammassa hengessä kuin eduskunnassa, jossa tunnelmaa kiristää hallitus, oppositio asetelma. Tämä asetelma siis puuttuu kuntapolitiikasta ja sen vuoksi ehdokkailta tulee perätä myös kuunteluntaitoa, sekä kykyä ratkaisukeskeiseen keskusteluun ja päätöksentekoon, selkeiden mielipiteiden ja asiantuntemuksen ohella.

Politiikassa on toki niin kunnallisella- kuin valtakunnallisellakintasolla kyse arvoista. Valitaanko ennemmin veronkorotukset vai leikkaukset vai otetaanko velkaa, arvostetaanko kulttuurin- ja urheilun merkitystä, pidetäänkö vihreitä teemoja kuten luonto- ympäristö- ja ilmastokysymyksiä tärkeinä. Lähestytäänkö ratkaisuja ylipäättään oikeisto vai vasemmistolaisittain, kallistutaanko ennemmin perinteisien- ja kristillisien- vai liberaalimpien ajattelutapojen kannalle ja niin edelleen.

Olemalla jotain mieltä, haastamalla ehdokkaita ja lopulta äänestämällä henkilöä tai puoluetta, jonka luottaa vievän itselle tärkeitä seikkoja eteenpäin, meistä jokainen tukee demokratian toteutumista.

Itseäni tulevien kuntavaalien kynnyksellä eniten ahdistaa pelko siitä, kuinka paljon jätetään ottamatta kantaa ja ollaanko äänestämättä lainkaan. Ethän itse toimi niin?   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti